Sterling Shepard Giants NY Mengalami Kecederaan ACL Penghujung Musim, MetLife Stadium Turf Perlu Disalahkan?
Toto

Sterling Shepard Giants NY Mengalami Kecederaan ACL Penghujung Musim, MetLife Stadium Turf Perlu Disalahkan?

Rumput tiruan berbahaya di Stadium MetLife telah mengorbankan seorang lagi mangsa. New York Giants kehilangan penerima utama mereka, Sterling Shepard, akibat kecederaan ACL penghujung musim pada lutut kirinya pada hari Isnin semasa permainan yang kelihatan tidak berbahaya.

Sebuah kereta perubatan membawa penerima lebar New York Giants Sterling Prize SGP Shepard keluar dari padang semasa Monday Night Football. Shepard mengalami kecederaan lutut ketika menentang Dallas Cowboys di Stadium MetLife. (Imej USA Today Sports)
Ia cukup buruk bahawa Giants mensia-siakan pendahuluan pada separuh masa kedua dan tewas 23-16 kepada Dallas Cowboys pada Monday Night Football. Lebih teruk lagi apabila Shepard perlu dikeluarkan dari padang kerana kecederaan malang di halaman rumah berbahaya Giants, yang telah mengundang kritikan di seluruh liga.

Shepard mengalami kecederaan tanpa sentuhan pada lewat suku keempat ketika berjoging di garisan tepi.

Kelihatan seperti kemalangan ngeri di sana,” kata ketua jurulatih Giants, Brian Daboll selepas perlawanan.

The Giants adalah salah satu daripada beberapa pasukan yang memulakan musim 2-0, tetapi mereka gagal untuk kekal tidak tewas selepas kekalahan Minggu 3 menentang saingan bahagian Timur NFC mereka. The Giants kini 2-1, dengan Chicago Bears (2-1) dalam jadual untuk Minggu 4. Walaupun Shepard mengalami kecederaan, Giants masih -3 pilihan menentang Bears yang melawat.

Golladay yang Berjuang Mendapat Peluang Kedua
Shepard mengetuai Giants musim ini dengan 154 ela menerima. Walaupun dia berada di tempat kedua dalam pasukan dengan 13 sambutan, dia juga mengetuai Giants dengan 24 sasaran daripada quarterback Daniel Jones. The Giants telah menjaringkan hanya empat gol hantaran musim ini, dan Shepard berkongsi pendahulu pasukan dengan satu penerimaan gol.

The Giants memilih Shepard dengan pilihan pusingan kedua dari Oklahoma dalam Draf NFL 2016. Dia terlepas hanya lima perlawanan dalam tiga musim pertamanya bersama Giants sambil menjaringkan 14 gol dalam 43 perlawanan.

Shepard tidak dapat mengatasi masalah kecederaan sejak permulaan musim 2019. Dalam tiga musim terakhir, dia terlepas 21 perlawanan kerana banyak kecederaan dan gegaran otak. Musim lalu, Shepard muncul hanya dalam tujuh perlawanan kerana kecederaan tendon Achilles.

The Giants ingin bergantung kepada Kadarius Toney yang melebar untuk mengisi kekosongan, tetapi pelumba laju itu telah dihalang dengan kecederaan hamstring. Wan’Dale Robinson, pilihan draf pusingan kedua dari Kentucky, cedera lututnya pada Minggu 1.

The Giants juga mempunyai Kenny Golladay dalam senarai, bergelut untuk SDY Hari ini memecahkan pusingan. Dia hanya menangkap dua hantaran sejauh 22 ela musim ini. Dia masih belum menjaringkan gol dalam 17 perlawanan bersama Giants, yang merupakan satu kekecewaan besar memandangkan dia pemain bayaran kedua tertinggi dalam skuad itu, memperoleh $18 juta musim ini.

Golladay yang tidak berpuas hati membayangkan perdagangan selepas mendapat bangku simpanan. Kini dia mempunyai peluang untuk membuktikan dirinya menentang Bears pada Minggu 4.

MetLife Stadium Turf Bahaya Kesihatan?
The Giants dan New York Jets berkongsi Stadium MetLife, yang terletak dalam bayang-bayang Stadium Giants lama di bahagian Meadowlands di New Jersey di pinggir bandar New York City. Padang rumput yang menyusahkan di Stadium MetLife telah menjadi sumber cemuhan dan bahaya sejak penubuhannya.

Semasa musim 2020, San Francisco 49ers bermain Jets di Stadium MetLife dan menyaksikan lima pemain mereka mengalami kecederaan serius di bahagian bawah badan kerana padang rumput. 49ers kehilangan dua pemain pertahanan — Nick Bosa dan Solomon Thomas — akibat kecederaan lutut penghujung musim. Pemain suku Jimmy Garoppolo turut terseliuh apabila tersangkut di padang rumput.

Ini bukan insiden kecederaan pertama musim ini kerana padang rumput janky di Stadium MetLife. Apabila Baltimore Ravens bermain Jets pada Minggu 1, cornerback Kyle Fuller meledakkan ACLnya, yang merupakan kerugian besar kepada pasukan Ravens’ sekunder.

Semua orang dalam liga ini harus melakukan segala yang mereka mampu untuk meletakkan permukaan terbaik di luar sana,” kata ketua jurulatih Ravens John Harbaugh dalam sidang media selepas perlawanan Minggu 1. “Berapa banyak yang dilaburkan untuk pemain yang pergi ke sana dan bermain, dan liga kami adalah liga yang didorong oleh pemain, dan kami mahu mereka mempunyai yang terbaik daripada yang terbaik, terutamanya permukaan untuk bermain.”

Pemain lebih suka rumput kerana ia lebih lembut dan kurang berbahaya daripada rumput tiruan. Pasukan lebih suka padang kerana kos, terutamanya dalam kemudahan pelbagai guna seperti Stadium MetLife. Dua pasukan NFL berkongsi padang, sebagai tambahan kepada permainan bola sepak kolej sepanjang musim luruh.

“Saya tahu terdapat banyak kajian,” tambah Daboll. “Bukan sahaja di sini, tetapi mungkin di setiap stadium. Tengok Shep cedera, dia jogging. Saya pasti Togel HKG sepanjang musim dan luar musim, kami akan duduk dan membincangkan perkara seperti itu.”

Bekas penerima luas Giants Odell Beckham, Jr. ialah bekas rakan sepasukan Shepard, dan dia menyuarakan kekecewaannya di Twitter.

“Berbilion-bilion membuat permainan ini saya tidak faham mengapa kami tidak boleh bermain di atas rumput,” tweet Beckham.